Nick: "Mijn Stage bij Lambert Engineering"

Eind september kreeg ik de kans een maand lang stage te volgen bij Lambert Engineering. Ik had van een medestudent op mijn school gehoord dat hij er een positieve ervaring had aan overgehouden. Hij zei dat hij veel bijgeleerd had op een maand tijd, en laat dat nu net de bedoeling zijn van deze stage. Ik stuurde dus een mail naar Piet met de vraag of ik in dit bedrijf stage mocht lopen, en na een paar mails was het zeker. Mijn maand stage ging door bij Lambert Engineering. Een maand lang leidde ik dus het leven van een stabiliteitsingenieur en werd ik geïntroduceerd aan de verschillende aspecten van het beroep.

Het bedrijf stelt zichzelf voor als een bedrijf dat let op de details binnen een stabiliteitsstudie. Een grondige studie zorgt er voor dat latere kosten vermeden worden en dat de klant tevreden is met afgeleverde werk. Zo zal ik mij de stage en het bedrijf ook herinneren, Piet is een ingenieur die let op de details en niet alle oplossingen als vanzelfsprekend neemt.

Vanaf de eerste minuut werd ik meteen aan het werk gezet en het is niet meer stil gevallen. Steeds stonden er nieuwe opdrachten voor me klaar om aangepakt te worden. In het begin was er wat geduld met me nodig, aangezien de aanpassing van de theorie op school naar de praktijk toch wel wat groter is dan gedacht.

Zo werd in mijn eerste week gevraagd een stabiliteitsstudie uit te voeren voor een groen dak met een serre op, hier in het Gentse. Direct valt op dat niet alles zo maar gegeven is zoals op school. Onbekende factoren moeten zelf gezocht worden, en juiste inschattingen moeten gemaakt worden. Gelukkig staat Piet hiervoor klaar om telkens bij te springen en advies te geven waar nodig.

Eindresultaat opdracht 1: Groen dak met serre

Eindresultaat opdracht 1: Groen dak met serre

En zo verloopt de hele stage eigenlijk, je wordt betrokken bij verschillende projecten waar steeds andere zaken gevraagd worden. De dagen zijn gevuld met steeds nieuwe uitdagingen. Soms gaat het over iets dat je al behandeld hebt op school, soms ook niet. Dit hielp mee mijn visie op een stabiliteitsingenieur een beetje te veranderen. Zo was er ook het werken met Grasshopper binnen het tekenprogramma Rhinoceros die een groot deel van mijn stage uitmaakte. Hierin leerde ik bepaalde zaken automatiseren om het werk binnen een project te kunnen versnellen.

Grasshopper: Automatisatie balk met 1 overspanning, tekening naar Concrete

Grasshopper: Automatisatie balk met 1 overspanning, tekening naar Concrete

Het takenpakket binnen het bedrijf is gevarieerd waardoor het werk van dag tot dag verschilt, hierdoor komt de sleur er niet in en sluit je de stage nog steeds gemotiveerd en met een goed gevoel af.

De 4 weken dat ik ondergedompeld werd in het bedrijf zorgde voor een enorme leercurve in het vak. Zaken die in het begin van de stage tijd en geduld vroegen verliepen op het einde al een stuk sneller. Het was dus zeker en vast een goede zet contact op te nemen met Piet om zo deze stage te verzilveren. Een aanrader voor elke laatstejaarsstudent bouwkunde die het beroep van stabiliteitsingenieur ziet zitten en er vooraf zeker eens kennis wil mee maken.